5 tips för att äta mer växtbaserad mat

Vill du få bättre koll på vad du ska äta för att må bättre och få mer energi? Är du nyfiken på att äta mer grönt och växtbaserat? Hälsofördelarna är många. Ibland kan det kännas lite knepigt att komma igång och därför har vi tagit fram fem tips som visar hur enkelt det är att få in mer växtbaserad mat i vardagen. 
 
Att äta en växtbaserad kost innebär att man utesluter animaliska produkter i maten, såsom mejeriprodukter, kött, fisk och fågel. Många oroar sig för att inte få i sig tillräckligt med protein när man äter en växtbaserad kost, men det är en myt som inte stämmer då det finns gott om protein från växtriket. Att laga mer växtbaserad mat är inte bara varierande utan kan också vara väldigt kreativt och kul.
 
5 tips för att komma igång med att äta mer växtbaserad mat:
  1. Se till att dina måltider har bra källor av kolhydrater, protein, fett - när du har en bra balans av kolhydrater, proteiner och fetter i maten kommer du bli mätt. När man äter växtbaserad kost behöver man oftast äta mer, och därför är det viktigt att ha bra källor av just kolhydrater, protein och fett. 
  2. Det kan kännas enklare i början att komma igång om man har några go-to recept att alltid kunna laga när inspirationen tryter. Vilka blir dina favoritrecept? Testa dig fram!
  3. Mealprep is key! Förbered olika lådor i kylen med enskilda ingredienser för att underlätta när du ska bygga ihop din måltid för att få i dig allt du behöver.
  4. Preppa skafferiet! Lägg märke till vilka livsmedel du ofta behöver i dina recept och preppa skafferiet med dem. På så vis ser du till att dina go-to livsmedel alltid finns när hungern kickar in.
  5. Gör om dina vanliga favoriträtter till vegoalternativ. Älskar du pasta med köttfärssås? Byt ut färsen mot ett vegoalternativ som linser och laga en god linsbolognese.
 
Är du nyfiken på hur du kan äta mer grönt och lära dig mer om hur maten påverkar vår hälsa? Här hittar du alla våra kurser inom nutrition.