10 snabba med Karin Björkegren Jones

wellbration.myshopify.com image

Karin Björkegren Jones är hälsogurun med lång erfarenhet av att guida människor till ett mer hälsosamt liv. Hon är journalist i grunden och idag arbetar hon som författare, yogalärare och hälsoprofil. Karin utbildar sig ständigt inom hälsa. Idag kan hon också titulera sig lymfmassör, ekologisk hudvårdsterapeut, botanisk aromapedagog och självläkningsterapeut. Hon har fyra kurser här på Wellbration inom yoga och meditation som hjälper dig att boosta lymfsystemet, förbättra din sömnhälsa och få in knipövningar och bäckenbottenträning som en daglig rutin. Här är 10 snabba med Karin:

Beskriv dig själv med tre ord?

Nyfiken, skör och stark på samma gång. 

Vad är ditt bästa Self Care-tips?

Sömn, bra andning och att dricka rent vatten kommer man långt med.

Vad gör dig riktigt glad?

Möten, där man känner att man klickar. Samtal där man känner sig sedd och bekräftad. Värme och bad. Snällhet. När vi sitter i bilen på väg ut till landet då känner jag alltid glädje. Jag var 57 år när jag skaffade körkort. Jag väntade alldeles för länge. Det är en sån frihet och glädje att köra bil. Varje gång jag sätter mig i bilen känner jag sån glädje. Att jag utmanade mig själv och tog körkortet på tre månader. Mitt mod, att vara orädd i möten med människor gör mig glad. Modet att våga pröva nya saker gör mig också glad. Det är mycket som gör mig glad. Snödroppar efter en kall vinter. När man hämtar ut ens nypressade must på egna äpplen. Lika mycket små saker som stora. Jag vill ha kul i livet. Jag drivs av att ha kul i livet och försöker se det positiva, typ sätta guldkant på skit. Jag blir ofta glad och skrattar mycket, men jag har också lätt för att gråta. Jag tror det hänger ihop. Sorg och glädje.

Hur ser din morgonrutin ut?

Jag vaknar oftast innan klockan ringer 05.00. Jag dricker ett glas vatten och en kopp kaffe. Jag gör mina morgonbestyr som oftast och helst består av torrborstning och insmörjning av hela kroppen med någon härlig växtolja och gärna med en droppe eterisk olja i blandningen. Sedan rastar jag min hund Lola och går iväg till Yogashala Stockholm för att yoga. Det är min favoritmorgon. 

Vad betyder hälsa för dig?

Att vara frisk och att må bra. Har man haft en dödlig sjukdom som jag haft, inflammatorisk och hormonell bröstcancer så blir det här med hälsa såklart jätteviktigt. När jag gick igenom alla cancerbehandlingar slutade jag med allt som kunde skapa inflammation i kroppen. Jag skaffade vattenrenare. Jag åt och juicade grönt. Idag, elva år senare är jag inte lika nitisk. Allt handlar inte om hur man äter. Så viktigt att ta hand om sin insida. Rota runt i sitt bagage och så mycket det går ta itu med surdegar. Både förlåta sig själv och andra. Att inte ta allt så allvarligt. Att ta hand om sig själv och njuta av det man fått sig tilldelad. När jag var sjuk var det ENDA jag önskade att vara frisk. Och allt jag längtade efter var min vardag som jag kanske tagit för givet. Jag längtade efter att dricka en kopp kaffe på trappan på vårt sommarhus och att kunna slänga sopor i soptunnan barfota, utan att ha ont. Jag försöker påminna mig om det. Idag vet vi att tro, att ha något att tro på som är större än oss själva är också en viktigt faktor för vår hälsa. Att få vara i bra sammanhang och att njuta, att ge sig själv rätten att njuta av livet här och nu. En dag i taget. 

Du pratar mycket om balansen mellan vila och rörelse, hur blir man bättre på att förstå kroppens signaler och vad man behöver?

Det verkar oftast som att vi behöver krascha för att förstå vad som är viktigt i livet och att börja lyssna på sitt inre, sina behov. Att inte bara köra på. Att avsluta saker innan man påbörjar något nytt. Att se till att vila i mellanrummen. Att inte alltid vara nåbar. Stäng av mobilen eller sätt den på ljudlös. Ge dig själv pauser. Till slut lär sig kroppen hur det känns när man är i fullständig vila och de stunderna blir längre. Du kommer att börja längta efter lugn och ro, prioritera vila. Ofta ser man människor sitta och scrolla på sina mobiler på tunnelbanan eller bussen, i mellanrummet mellan hemmet och jobbet eller skolan. Man är alltid uppkopplad och huvudet tvingas ta in så mycket information. Det fanns en tid när den där ”förflyttningen” var en stund av paus. Att bara sitta och vara i det där mellanrummet. Kanske till och med le mot den som sitter bredvid en på bussen. Vi behöver inte lära oss att göra mer, vi behöver lära oss att göra mindre. När vi lär oss det kommer sömnen bli bättre och förhoppningsvis de stressrelaterade sjukdomarna färre. Kanske är det latmasken som är vinnaren i livet.  

Grattis till lanseringen av din nya kurs "Knip & Release - Bäckenbottenträning för inre styrka och balans". Kan du berätta lite vad det är för kurs?

Det är en kurs för att hitta just styrka och balans i bäckenbotten. Idag har många olika form av inkontinensproblematik och mycket kan bli hjälpt med knipträning. Men precis lika viktigt som att veta hur man kopplar på ett lyft i bäckenbotten är det att också kunna känna och veta när bäckenbotten är avslappnad. Att veta och känna skillnaden. I kursen hittar du olika former av knipträning. Andningsövningar både hur man kopplar på knipet men också hur man slappnar av, yoniyogapass och en lång meditation för din bäckenbotten bland annat. 

Visste du att man kan höra på en röst om bäckenbotten är påkopplad? Vi sjunger och pratar från bäckenbotten helt enkelt. 

Med bäckenbottenträning kan man slippa och motverka inkontinens, foglossning, framfall och hemorrojder. Knipträning är inte bara viktigt för kvinnor som fött barn utan alla kvinnor vinner på att bygga upp en stark bäckenbotten. På köpet får du en massa trevliga biverkningar som en stoltare kroppshållning, mindre ont i ryggen, plattare mage, tajtare slida, intensivare orgasmer och ett roligare sexliv. Dessutom fungerar bäckenbotten tillsammans med diafragmaandning som en pump för lymfsystemet. Att lära sig knipträning och fortsätta göra det hela livet kommer att ge dig fler hälsofördelar än du kanske trott. 

Du hittar kursen här! 

Vad är tre saker du alltid har i kylskåpet?

Ruccola, surkål, ägg 

Vad är ditt bästa tips för att skapa en rutin som håller?

För att få en rutin måste man ge det tid. Man brukar säga att det tar 21 dagar att få in en rutin, men jag tror det är en myt. Jag tror det är när man upptäcker fördelarna av att man gör något dagligen som det kan bli en disciplin. Något man väljer att göra till en rutin. Det är ju inte jätteroligt att borsta tänderna varje morgon och kväll och ändå gör vi det. För vi vet hur skönt det känns när tänderna är rena. När jag drabbades av cancer bestämde jag mig för att äta antiinflammatoriskt. Det fanns inte så mycket skrivet om det då, 2012. Men jag slutade med allt vitt. Jag upptäckte då att det tog precis två veckor efter att jag slutat med gluten till att mitt sockersug försvann. Det hängde ihop. Så är det ofta när man för in något hälsosamt som en rutin. Hälsorutiner kommer ofta med fler fördelar. Man mår bättre, man kanske känner sig gladare, man går kanske ner i vikt, man orkar mer, sover bättre och så vidare.

Hur höjer du din wellness vibration?

Jag är nyfiken och vill lära mig nya saker. Nyfikenhet och att vilja lära sig mer kommer man långt med.

 

Lär känna Karin här och spana in hennes nya kurs "Knip & Release - Bäckenbottenträning för inre styrka och balans" här!